About us

About us/Om oss

(Milton, Gerry and Varga, my dogs when I found out the name MI-GE-VA.) Jag heter Helen, och är 40+ år. Mitt stora intresse är HUNDAR ! Hundar och hundsport i många olika former. Började med Golden Retriever och jakthundar men föll sedan för raser med ursprung som vallhundar. Tycker att det är trevliga och lättjobbade raser.

Hittills har jag hunnit med att prova på lite olika, saker inom hunderiet. Gerry (f:1997-2007)var flitigt utställd, med championat i två olika länder. Han var även testad på vallanlagsprov med nötboskap. gvallningVi har testat lydand, agility, viltspår, gjort MH och karaktärsprov. Varga (f:1999-2006) fick mitt intresse för bruksprov att vakna på allvar. Spår på elitnivå, med flera certpoäng. Lydnad uppflyttade till elitnivå. Godkänd tjänstehund bevakning i hemvärnet. Godkända i lägreklass sök. Provat agility, rapport, skydds, gjort MH och mentaldelen på korning. En underbar första tävlingshund. Henne har jag att tacka för så mycket! Vi gjorde 20 st starter i Lydnadsklass och 27 starter på bruksprov under hennes karriär.

2007 tog intresset för IPO fart. Min dåvarande hund Emigrantens Azcobra ”Cobra” tävlades upp till IPO II.

Fick en unik möjlighet att få importera en vuxen hane från Belgien år 2011. Min The One and only ”Hogan van de Biezenhoeve” kom in i mitt liv. Vi tävlade i IPO III, och fick ett CERT. För den som tror att det är bara att sitta upp i sadeln och rida iväg på en ”färdig” tränad hund med SchH 2 titel i bagaget tror fel. Det var det inte. ? Hogan fick 3 valpkullar efter sej. I hans första tog jag en parnings valp. Min älskade Heimdals Jarmo. <3 Tyvärr fann vi inte varandra i träningen. Mycket var mitt eget fel. Jag tror att jag från början jämförde honom för mycket med hans far. Efter 4 år gav jag upp. Jag hittade det mest fantastiska hem till min lille Jarm, där han får 100% uppmärksamhet och vara precis den Jarmo han är. En nära vännina som jag alltid benar ut mina förvirrande tankar med, kom med idén. Och plötsligt planetarades den nya spännande tanken, en annan ras? En ras jag både kan arbeta med OCH visa på utställning! Fanns det? Skulle det gå att hitta?
Efter rådfrågning och hänvisning hittade jag min nya lilla stjärna. I skrivande stund är hon bara en virvlande vild valp, men jag hoppas vi kommer att kunna göra entré både på prov i arbete och utställning. Hittills är jag helt frälst i rasen! Vem skulle kunna tro att jag skulle skaffa mej en TERV!?

Mitt hundintresse intresse är som ni kan läsa stort och brett.

Jag är certifierad instruktör för SBK (Svenska Brukshundklubben) på B-nivå.

Samt:

SBK Tävlingssekreterare SBK Handledarutbildning SBK Instruktör B SBK Mentalbeskrivning Grund 1 Specialkurs valputveckling, inriktning uppletande för unga hundar. Specialkurs Sök. Specialkurs Rapport, privat köpt för Gun-Britt Arthursson Hudiksvall Skyddslicens utbildning. Kontrakterad med Tjänstehund i hemvärnet. Haft privat träningar i lydnad ett flertal ggr med Nina Svartberg, Sofie Åkerberg, Åsa Löfberg, Heidi Billkvam. Ett flertal seminarier/träningar med Gert & Christine Vandersmissen Sonberg, Van De Biezenhoeve, Belgien. Jag har även med egna hundar testat/deltagit i anlagsklass och öppenklass i Viltspår. Vallanlagstest på Nötboskap med mina första Cardigan Gerry. Deltagit i Karaktärsprov, Mentalbeskrivning och Korningar. Tävlat i Lydnadsklass upp till Elit, Certifierat Tjänstehundscert i Hemvärnet. Flertal Certpoäng i Elitklass spår, bruksprov. Godkänd i Lägreklass sök, bruksprov. Tävlat upp till IPO 3 med CERT. Sammanlagt gjort över 100 starter på bruks/lydnadsprov genom åren. 23606_384607121111_556066111_3697316_2626199_n

Jag tycker absolut att det är alltid de största erfarenheterna får man genom att utbilda/träna och tävla med sina egna hundar. Terori måste ut i praktik som man brukar säga!

Nu har ni fått lite kuriosa runt mej, men egentligen är ju min största del i livet mina älskade Welsh Corgi Cardigans!

Min första Cardigan hette Such Nuch LP Smultronbackens Gerallt ”Gerry” (f:1997) Hans föräldrar var de legendariska Multi Ch Deavitte Oakleaf och Multi Ch Mandylay´s Isolde

Jag hade glädjen att få ha honom hos mig i 10 år, det är en otroligt lång tid när man har dem vid sin sida 24/7 och saknaden efter honom är stor.gerryliten

Då jag valde att studera rasen och lära mej så mycket som möjligt i några år innan jag ville påbörja en egen uppfödning han jag få en bild och önskan om hur jag tycker att vi uppfödare ska främja vår ras på bästa sätt.

För mig är det väldigt viktigt att se tillbaka på rasens ursprungsuppgift. Varför den blev det den är idag. Och varför vi egentligen älskar den så.

Vi lever idag i ett samhälle där det kanske inte alltid passar med den ursprungsuppgift våra raser en gång vad ämnade för. Men vi ska ändå vara vaksamma på att de specifika rasegenskaperna inte försvinner. Vad det för mig gäller Welsh corgi Cardigan handlar det om rasens ursprung som heeler, cattledog. Ingen vill leva med en hund med rädslor, som är skygg, bitsk eller sjuk  Därför skall tyngdpunkten ligga på sundhet i exteriör och mentalitet.gvallning

Där tycker jag också att det är viktigt att inte jaga eller leta så mycket fel man kan, utan försöka se det positiva egenskaper man har i en hund. Och avväga nackdelar mot fördelar på ett sunt sätt för att få ett så bra resultat som möjligt. Jag känner ett ansvar som uppfödare om att få fram hundar som ska ge ett så glädjande och problemfritt liv för den blivande hundägaren som möjligt.

Dock vill jag påpeka att jag inte sysslar med produkter utan levande individer där allt kan hända.

Vi kan inte annat än att försöka göra det vi tror på och skaffa oss så mycket förkunskap som möjligt för att sedan känna oss trygga i det  vi gör. För mig är en Corgin öppen, social, glad och den skall ha framåtanda samt vara lagom nyfiken. En del av de beteenden som heelern visar kan uppfattas som skygghet men det skall inte förväxlas med den avvaktande inställning som rasen kan ha. Det beteendet får heller inte i slutändan leda till överdrivna rädslor.

Exteriören kan man säga har två delar. Kosmetik och konstruktion. Konstruktionen påverkar hur hunden kan röra sej effektivt eller inte, och även hur det är i sin sundhet. Det är det viktigaste biten, och det jag försöker titta mest på. Kosmetiken är det tex mindre viktiga detaljer, tex hängöron, färger etc. Vad kan man leva med, och vad ger problem, alternativt är rent av förkortar en hunds liv? Det tycker jag är viktiga frågor i aveln, vi har inte den största avelsbasen att välja på heller, så det gäller att göra så genomtänka val man kan när man planerar sina kombinationer. När jag planerar att para två hundar finns det ofta även en tanke om vad deras ev avkommor ska kunna användas till i framtiden. Och inte bara en ide’ för stunden. Att även vara insatt i andra raser och deras avel har gett mej mycket erfarenhet och tankar. Både av en ras som är värdens numerärt största (Schäfer) och en av de raser som har en mycket liten avelsbas (Australisk Kelpie)

Jag skulle kunna skriva spaltmetrar om mina tankar.. men då är det bättre ni ringer om ni känner att ni vill höra mera av mitt prat!klaramove

 

Kort och gott; För mig är Cardiganen en helt perfekt hang-around eller mindre krävande brukshund. Den klarar mycket i arbets väg. Rolig att arbeta med både i skogen och på appellplanen. Samt självklart en sportig familjehund. Men kräver kanske inte riktigt så mycket jobb som tex en Border collie el schäfer. Den är ju dessutom en vallare med alla dess härliga egenskaper att vara samarbetsvilliga och lätt lärda!! Detta är mina tankar och jag vet och respekterar att andra uppfödare har andra filosofier,

Alla är saliga på sin tro.

Hälsningar Helen

 

 

 

 

Comments are closed.